9 Ekim 2013 Çarşamba

Teizm, Ateizm, Deizm ve Agnostik Düşünce Kavramları Nedir?

     İnsanoğlu yüzlerce yıldır,  ''nereden geldim?'' sorusunu kendine sorar, bu durum günümüz şartlarında da değişmemiştir ve nesli tükenene kadar değişmeyecek gibi de duruyor.

     Bu soruyu ciddi anlamda düşünen insanlar hayatlarını tanrı ve tanrısızlık üzerine kurabilirler. önce kavramları biraz tanıyalım. bu konu hakkında sade bir anlatım kullanmanın daha faydalı olacağı kanaatindeyim.

  Dini kavramlara göz atarsak;

    

                     

       Teizm

       Teizm, Tanrı ve Tanrı tarafından gönderildiğine inanılan dinlerin mutlak doğruluğuna, peygamberlerin ve meleklerin var olduğuna inanılan görüştür. Bu görüşe inanan kişilere teist denir. Teizme göre, evreni ve evrende bulunan her şeyi tanrı yaratmıştır.

      

      Ateizm
     
      Ateizm, Tanrı ve Tanrı tarafından gönderildiğine inanılan kitapları ve peygamberleri reddeden görüştür. Bu görüşü benimsemiş kişilere Ateist denir. Ateizm sanılanın aksine inançsızlık değil, bir inançtır. inanç kelimesini burada kullanma sebebim, tanrının olmadığını iddaa etmenin kişinin tercihi olmasıdır. Bu yüzden teistler gibi ateistlerde tanrı konusunda hassas olabilir.

                                    Ateist olmasıyla bilinen, Celal Şengör en ünlü bilim adamlarımızdandır.


       Deizm

       Deizm, Tanrı'nın var olduğunu fakat tanrı tarafından gönderildiğine inanılan kitapların gerçek olmadığı fikrini benimseyen görüştür. Bu görüşe sahip kişilere Deist denir. Deizm kavramı kulağa pek aşina olmasa da bu görüşü benimseyen insan sayısı oldukça fazladır. Bana kalırsa deizm kelimesinin fazla duyulmamasının sebebi, insanların teizm ve ateizm kavramlarında kutuplaşmasıdır.

       Agnostik Düşünce
 
       Agnostik düşünce, tanrı bilinmezciliği üzerinde duran görüştür. Aslında tüm kavramlar arasında bilimsel denebilecek tek kavram Agnostik düşüncedir. Bu yalnızca benim görüşüm değildir. Bilim'in görüşüdür. Bilim elle tutulur bilgiler vaad eden bir platform olmadığı için, tanrı var veya yok diyemeyen bir görüş kesin doğrudur diyemesem de bilimseldir. tanrının var olup olmadığını aslında ne teistler, ne ateistler ne de diğer görüşteki kimse bilmiyor. işte bu yüzden bilinmezcilik bilimseldir.



  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder